Asertivitate Emoțională®
A fi asertiv din punct de vedere emoțional nu e același lucru cu a fi acumulat informații despre emoții și autoreglarea emoțională. Vă propun un program în care participanții află lucruri pe care le și aplică apropos de emoții, pentru a-și dezvolta capacitatea de a se exprima sănătos în relațiile pe care le au la muncă și acasă.
Cum sunt procesate emoțiile în creier
Creierul reptilian
Creierul mamifer
Creierul uman (neocortexul)
Mulți consideră că emoțiile nu sunt foarte importante și că stau în calea unor relații bune. Nimic nu ar putea fi mai neadevărat.
Creierul poate fi împărțit în trei părți mari, denumite adesea creierul reptilian, creierul mamifer și creierul uman (neocortexul), conform evoluției secvențiale a acestui organ. El continuă să se dezvolte pentru încă 20 de ani după naștere iar nou-născuții au un neocortex foarte puțin dezvoltat.
Aceste trei creiere nu funcționează în mod independent unul de celălalt, ci sunt interconectate. Sistemul limbic- care face parte din creierul mamifer- este conectat cu creierul reptilian prin organe care controlează mecanismul “luptă/ fugi’, alarma noastră primitivă.
Creierul reptilian
Toate simțurile noastre sunt interconectate în creierul reptilian și acest sistem rulează în fundal în permanență. Pe lângă coordonarea sistemelor vitale (temperatura, bătăile inimii, respirația) el simte și schimbările din mediu și răspunde cu semnale de alarmă. Acest sistem de alarmă funcționează în mod binar “Este schimbarea dăunătoare sau sunt tot în siguranță?”. Fiecare schimbare provoacă o eliberare de adrenalină pregătind corpul pentru luptă sau fugă.
Există și o a treia opțiune- aceea de a îngheța- care este tot o tehnică bună de supraviețuire în caz că există în preajmă vreun prădător periculos și nu știm încă unde este. Înghețarea ne-ar putea face mai greu vizibili, în vreme ce simularea morții ține la distanță mulți prădători care mănâncă doar prada ucisă de ei.
Creierul mamifer
Sistemul limbic este centrul emoțiilor noastre și răspunde cu un semnal emoțional în urma stimulilor recepționați de către simțuri. Aceste emoții ne oferă informații importante despre cum ne-ar putea influența respectivii stimuli și ce avem nevoie să facem, strategia urmând să fie dezvoltată de către neocortex.
Rolul neocortexului
Emoțiile sunt deci procesate de toate cele trei părți ale creierului, plecând de la cel reptilian, mergând în cel mamifer și ajungând apoi în neocortex. Configurația acestui sistem ne arată că orice stimul declanșează o emoție, desi uneori nu suntem conștienți de acest lucru. Cu ajutorul gândirii procesăm informația emoțională și decidem ce să facem în legătură cu ea. Cu toate acestea, din cauza felului în care funcționează creierul nostru, răspunsul emoțional este cu aproximatic 20 de milisecunde mai rapid decât gândirea, și deci suntem construiți să răspundem cu comportamente predeterminate, izvorâte din stres, care nu sunt întotdeauna opțiunea cea mai bună. Reacțiile de stres ne duc adesea la conflicte nu pentru că asta ne-am dori, ci pentru că creierul nostru inconștient ne spune că acea strategie ne-a salvat viața în trecut și o va face și de data aceasta.
Amintirile sau tiparele comportamentale de învățare deprinse de-a lungul anilor contribuie deci la procesarea eficientă a semnalelor emoționale și la luarea unor decizii care ne ajută sau dimpotrivă, ne încurcă- atunci când recurgem la comportamente care ne fac rău.
Deci ce este Inteligența Emoțională?
Inteligența Emoțională constă în recunoașterea unei emoții (fie la sine sau la ceilalți), procesarea ei în mod corect, separarea comportamentelor ineficiente de stres din trecut de opțiunile sănătoase care ne-ar putea ajuta, și recurgerea la strategii care ar putea să ne ajute să obținem ce avem nevoie.
Emoțiile pot fi prin urmare percepute drept informații foarte utile și importante pe care să le integrăm în analiza situației, dar doar dacă învățăm să le trăim, ascultăm și să le folosim inteligent în loc de a alege comportamente vechi și ineficiente.
La ce ne folosește Asertivitatea Emoțională?
-
să înțelegem mai în detaliu ce înseamnă Inteligență Emoțională și Forța Emoțională
-
să înțelegem mecanismele din spatele scurt-circuitelor noastre emoționale, responsabile de eșecurile și dificultățile resimțite în relații
-
să ne dezvoltăm capacitatea de a ne identifica emoțiile, de a le înțelege, de a le anticipa impactul asupra sănătății și bunăstării noastre
-
să ne gestionăm emoțiile în mod sănătos și autentic
-
să ne dezvoltăm capacitatea de a construi relații solide și sănătoase pentru a ne crește calitatea vieții
Agenda Cursului
-
Locul emoțiilor în conceptul de Forță Emoțională
-
Natura emoțiilor
-
Grupuri de emoții și clasificări existente
-
Emoții, reacții și credințe
-
Emoțiile primare și biochimia lor
-
Autoreglare emoțională: fluxuri sănătoase și fluxuri toxice
-
Furie, Tristețe, Fericire și Frică
-
Gestionarea emoțiilor
Ne vedem la următorul curs deschis? Detalii aici.
Ce spun cei care au fost la curs
Vrei ponturi în inbox?
Săptămânal vei primi câte un "pont" practic pentru a-ți organiza gândurile, proiectele și a-ți îmbunătăți relațiile.
Dacă vrei să fii între primii care au acces la aceste resurse, lasă-mi mai jos adresa ta de email.
Promit că nu fac spam și nici nu-ți vând datele personale: